[ , ]    Sayı:272  AĞUSTOS 2002

TÜTSİS     Künye     Geçmiş Sayılar

Bu Sayı

 

Editör'den


 Güncel

  NARİN: İşveren de işçi de hakkını alamıyor

  Toplu sözleşme görüşmelerine Tekstil İşçi Sendikası ile devam edildi

  Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu

  İş Kanunu Ön Tasarısı

  Yünlü tekstil sektörü Barselona'da buluştu


 Euratex

  Avrupalı tekstilciler AB üyeliği için yanımızda


 Firma

  Ormo çeyrek asırdan beri dış pazarlarda


 Sektör

  DTÖ tekstildeki serbestleşmeyi yeterli bulmuyor!

  Uzun hibrid pamuk üretimi yaygınlaşıyor

IWTO 2002

Yünlü tekstil sektörü Barselona'da buluştu

İhsan Güdükkurt Aksu İplik Dokuma ve Boya Apre Fab. T.A.Ş. Genel Müdürü

Uluslararası Yünlü Tekstil Organizas-yonu'nun (IWTO) 71'inci yıllık kongresi İspanya'nın Barcelona kentinde yapıldı. Kongrede ülkemizi, sendikamız adına toplantılara katılan İhsan Güdükkurt, Tuğrul Bornovalı ve Halil Özden temsil etti. Sektör temsilcilerinden Osman Boyner de Barselona toplantılarına katılarak ikili görüşmelerde bulundu. 25 ülkeden 232 temsilcinin yer aldığı bu yılki kongrede teknik ve ticari komite toplantıları ile panel, seminer ve yuvarlak masa toplantıları yapıldı.


Toplantılarda, yünlü tekstil sektörünü oluş-turan alt sektörlerde (yün üretimi, yün yıkama, tops, iplik, kumaş üretimi) üye ülkelerde ve dünyada yaşanan gelişmeler, sorunlar, çözüm Önerileri, gelecek yıllara ait beklentiler hakkında çeşidi raporlar ve görüşler sunuldu, tartışıldı. Teknik ağırlıklı konuların görüşüldüğü bir bölüm komite toplantılarında, yün elyafının muhtelif özelliklerinin (boy, mikron, krimp, mukavemet, renk, rutubet, ...) ölçüm esas ve standartları ile bu konularla ilgili geliştirilen yeni cihazlar ve uygulamalar hakkında bilgiler aktarıldı. Yeni test metotları, sektörde çeşitli üretim aşamalarında ekolojik yönden dikkate alınması gerekli hususlar, üretimin her aşamasında daha kaliteli ürün alınabilmesine yönelik yeni uygulamalar ve araştırmalar tartışıldı.


Geçen yıl başlayan dünya yün üretimindeki azalmanın bu yıl da devam ettiği ve üretimin bir Önceki döneme göre %2 düşerek kirli bazda 2.31 milyon ton (temiz bazda 1.36 milyon ton) olduğu hesaplanıyor. Bu miktar, üretimin en yüksek olduğu (3-39 milyon ton kirli, temiz bazda 2.01 milyon ton) 1989-90 sezonuna kıyasla %32'lik bir azalmayı ifade ediyor. Üretimdeki azalmanın, Çin ve Uruguay dışındaki diğer ülkelerdeki üretimin düşmesinden kaynaklandığı görülüyor.


Ekonomi ve istatistik komitesinin 20 ülkeden elde ettiği verilerin ışığında hazırladığı çalışmaya göre; yünlü tekstil üretimi faaliyetleri 2001 yılı ikinci yarısından itibaren önemli oranda gerileme göstererek %4 daraldı. Verilere göre, üretim faaliyetlerinin tamamı dikkate alındığında, Çin ve Hindistan İle yün yıkama ve tops üretimi açısından Arjantin ve Uruguay geçtiğimiz dönemde olumlu gelişmelerin yaşandığı ülkeler oldu. Türkiye dahil olmak üzere, İtalya, Yeni Zelanda, Avustralya, Japonya, Almanya, ABD, İngiltere ve İspanya'da ise önemli oranlarda daralma yaşandı. İtalya'da tarama faaliyetleri %14, strayhgarn ipiik üretimi %6, dış giyim için dokuma üretimi %8 azaldı. En büyük azalma yün tarama ve dokuma alt sektörlerinde olmak üzere Almanya'da yünlü sanayi üretimi %20 küçüldü. Japonya'da sektördeki daralma geçtiğimiz yıl da %14 olarak devam etti. ABD'de 2000 yılında %2 olan daralma geçen yıl %14'e ulaştı.
Aşağıdaki tabloda yünlü tekstilin alt sektörlerinde 2000'e kıyasla 2001'de üretim, ihracat ve İthalatta gözlenen miktarsaİ değişimlerin yüzdeleri yer almaktadır.

 
Üretim ihracat ithalat
Yıkanmış yün -4 -8 -7
Yün tops -6 = +1
Kamgam iplik -6 +7 -2
Strayhgarn iplik -7 +1 -1
Toplam iplik -6 +5 -1
Kumaş dokuma -6 +6 +5
Battaniye +29 +42 +7
Toplam dokuma +4 +22 +7
Genel toplam -4 +5 -1

Tekstilisveren.org.tr     Üyelerimize Duyurular    İrtibat

© 2002 TÜTSİS      -      3tur.com Tasarım