[ , ]    Sayı:276  Aralık 2002

TÜTSİS     Künye     Geçmiş Sayılar

Bu Sayı

Editör'den


 Güncel

   TİSK'den hükümete çağrı: İşsizliğe çözüm için istihdam üzerindeki yükleri kaldırın

   Öztemir: Türkiye'nin uygulaması gereken İstihdam Politikaları

  İSO 50.Yıl kutlamaları

  50 yıllık üyelere plaket

  GÖRÜŞLER:

Refik Baydur

Zafer Çağlayan

Sinan Aygün


 Firma

Altınyıldız kabuk değiştiriyor


 Araştırma

Türk ve Dünya Tekstili


 Hukuk

Prof. Dr. Tankut Centel

Güncel

Sezer: Sanayiinin rekabet gücünü sürdürmesi öncelikli hedefimiz

İSO'nun 50'inci kuruluş yıldönümünü, Sanayi Kongresi ile kutladı. Sanayi Kongresi'nin açılışım yapan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Türk sanayiinin rekabet gücünün sürdürülmesi öncelikli hedefimizdir" dedi.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Grand Cevahir Otel'de İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen Sanayi Kongresi'nin açılış konuşmasını yapü. Sezer sanayi sektörünün, Türk sanayiinin geldiği düzeyin değerlendirilmesinin yanı sıra, geleceğin dönüm stratejilerinin saptanması yönünden büyük önem taşıdığını ifade etti. Sezer, Atatürk'ün, çağdaş bir ulus olmanın temel taşı olarak sanayiyi gösterdiğini ifade ederek, sanayileşmenin, Türkiye'nin ekonomik yönden gelişmesinin, güçlenmesinin en önemli aracı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin, cumhuriyetten günümüze dünya piyasalarında rekabet edebilir sanayileşme atılımını gerçekleştirdiğini belirten Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Sanayi, ekonomiyi ayakta tutan ana sektörlerdendir. Türk malı yazılı ürünler, dünyanın her ülkesinde rahatlıkla satılabilmektedir. Ülkemizde üretilen sanayi ürünlerinin dünyada kolaylıkla alıcı bulması, girişimcilerin başansı kadar, Türk sanayiinin ulaştığı rekabet gücünün de önemli bir göstergesidir" şeklinde konuştu.
Krizin etkileri siliniyor
Krizin sanayicileri etkilediğini kaydeden Cumhurbaşkanı "Sanayiciler olarak sizler, sektörü ayakta tutabilmek için yoğun çaba gösterdiniz. Bugün gelinen noktada ise alınan önlemler, her şeyden önemlisi toplumun tüm kesimlerinin özverili yaklaşımlarıyla Türkiye, krizin etkilerini yavaş yavaş üzerinden atmaya başlamıştır" dedi.
Türk sanayiinin rekabet gücünün sürdürülmesini önemli hedef olarak gördüklerini kaydeden Sezer, önerilerini de şöyle sıraladı:
"Sanayi sektörünün teknoloji üreten bir yapıya kavuşturulması, Türk sanayini uluslararası rekabette daha güçlü kılacaktır. Verimliliği artırma konusunda üniversitelerde işbirliği yapılma konusunun önemi büyüktür, üniversiteler, sanayiyi her konuda desteklemeli, verimliliği artırma konusunda devlete ve özel sektöre yol göstermelidir. Bilimsel araştırmaların artırılması, dinamik ve üretime dayalı ekonomi oluşturulması, işsizliğin azalmasına büyük katkı sağlayacaktır."

 


Coşkun: Tuzla ve Gebze OSB endüstri bölgesi olacak
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun da kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Nitelikli Endüstri Bölgeleri Kanunu konusu üzerinde çalışıldığını belirterek, Tuzla, Gebze Organize Sanayi Bölgeleri'nin Kurtköy Havaalanı'na yakın olması dolayısıyla yapılan müracaatı bakanlık olarak değerlendirdiklerini bildirdi. Coşkun, "Ümit ediyorum önümüzdeki günlerde olumlu bir kararla bu bölgenin endüstri bölgesi olarak değiştirilmesi konusunda sizlere müjde verebileceğiz" dedi.
Türkiye'nin çıkış yolunun, rekabet gücü yüksek bir Türkiye olgusu ortaya çıkarması olduğunu anlatan Coşkun, bu çerçevede Sanayi Kongresi'nin AB ile ilgili çalışmalarla aynı zamana denk gelmesinin de anlamlı olduğunu kaydetti.
Coşkun, sosyal refahın en önemli araçlarından birinin sanayileşme olduğunu dile getirerek, acil çözüm bekleyen iş ve aş sorununa yönelik çözümler üretirken, sanayi sektörünün önünü açacak destekleri de aynı hızla gerçekleştireceklerini bildirdi. Bu çerçevede girişimcinin karşılaştığı bürokratik engelleri kaldırma hedefinden söz eden Ali Coşkun, tarımın sanayileşmesinin de kalkınma sürecinde önem taşıdığını ve tüm bu konulann bütünlük içinde ve titizlikle ele alınacağını ifade etti.
KOBİ'lerin destekleneceğini ve bu şekilde sanayinin rekabet gücünün yükseltileceğini belirten Coşkun, sanayinin teknoloji ihtiyacını karşılamada önemli katkı sağlayacak olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'nun etkin şekilde uygulanacağını söyledi.
Yabancı sermayeyi çekmeye yönelik ve aynı zamanda yerli yatırımcılara da imkanlar sunacak olan Endüstri Bölgeleri Kanunu ile ilgili çalışmaların süreceğini ve bu kapsamda Nitelikli Endüstri Bölgeleri Kanunu konusu üzerinde de çalışıldığını anlatan Coşkun, şunları kaydetti:
"İstanbul'un gelişmesi ve Türk ekonomisi içindeki ağırlığı dikkate alınıp gerekli çalışmalar yapılarak Tuzla, Gebze Organize Sanayi Bölge-leri'nin Kurtköy Havaalanı'na yakın olması dolayısıyla yapılan müracaat bakanlığımız tarafından değerlendirilmektedir. Ümit ediyorum önümüzdeki günlerde olumlu bir kararla bu bölgenin endüstri bölgesi olarak değiştirilmesi konusunda sizlere müjde verebileceğiz."

Tekstilisveren.org.tr     Üyelerimize Duyurular    İrtibat

© 2002-2003 TÜTSİS      -      boratur.net