[ , ]    Sayı:269  MAYIS 2002

TÜTSİS     Künye     Geçmiş Sayılar

Bu Sayı

 

Editörden


Marmaris Semineri

  Türkiye güçlü ekonomiye nasıl geçecek?

  Narin: destek, sıkıntıları yaratan sektöre değil, üretene verilmeli

  Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler:
"Türkiye'nin problemleri var" diyen haklıdır

  MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici:
250 milyar dolar kaybettik.

  TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Refik Baydur:"Ümitlerimizi kırarsak her şeyimizi kaybederiz"

  TİM Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Satıcı: "Güçlü ekonomiye böyle geçilmez"

  Sendikacılar ne diyor?

  Dr. Rüştü BOZKURT: Marmaris semineri ve gözlemler


 Söyleşi

  Necmettin OZTEMİR: İstanbul yaklaşımı: Bir uzlaşma ve dayanışma yöntemi


 Forum

  Lodz'da tekstil forumu


 Yöre

  Kastamonu'da el dokuması yeniden canlandı


 Hukuk

  SENDİKAL NEDENLE FESİH

FORUM

Lodz'da tekstil forumu

Euratex ve FSE-THC (Avrupa Tekstil İşçi Sendikaları Federasyonu) 14-15 Mayıs 2002 tarihlerinde Polonya'nın Lodz kentinde "AB/Aday Ülkeler Tekstil ve Konfeksiyon Sektörü Ekonomik ve Sosyal Forumu"nu düzenledi.
Avrupa Komisyonu-Sosyal İşler ve İstihdam Genel Müdürlüğü'nün finansal desteği ile düzenlenen bu forumun amacı "AB genişleme sürecinin tekstil ve konfeksiyon sektörüne etkilerini, bugün ve gelecekte oluşabilecek kilit gelişmeleri açıklamak" olarak belirlendi.
Ülkemizi temsilen sendikamızdan Av. Türker Arslan ve Dr. Binhan Oğuz Birkan'ın katıldığı bu toplantıya, Giyim Sanayicileri Derneği'nden Ülkem Genç Yaman ve DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikasından da Ali Yılmaz ile Sedat Kaya katıldılar.
AB ülkeleri yanında AB'ye aday ülkelerin de temsilcilerinin hazır bulunduğu foruma, Avusturya, İspanya, Fransa, İtalya, Belçika, Yunanistan, Bulgaristan, Malta, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya, Litvanya, Estonya, Slovenya, İngiltere ve Finlandiya'dan 40'a yakın işveren ve işçi sendikaları temsilcileri katıldılar.
Forumun ilk gününde ana konu olarak "Genişlemenin Tekstil ve Konfeksiyon Sektörüne Ekonomik Etkisi" ele alındı. Bu bölümde:
- 2005 perspektifi ve getirilen,
- Pazara giriş: Tekstil konfeksiyon sektörü için perspektifler ve kilit gelişmeler,
- Kontrfason ve kopya ile mücadele: AB ve aday ülkeler tekstil, konfeksiyon sektörlerinde etkiler,
- Pan Avrupa Akdeniz Bölgesi'nin kuruluşu: Genişlemiş AB tekstil ve konfeksiyon sektörü için önemi ve 9 Mart Toledo Bakanlar Toplantısının sonuçlarına göre sürdürülecek faaliyetler gibi konular işlendi.
"Genişlemenin Tekstil ve Konfeksiyon Sektörüne Olan Sosyal Etkileri" ise forumun ikinci günkü konu başlığını teşkil etti.
Bu bölümde de:
- İstihdama etkileri,
- Aday ülkelerde ve AB' de tekstil ve konfeksiyon sektöründe sosyal diyalogun temel sonuçlan,
- Eurotex/FSE arasında imzalanan davranış kodlan çerçevesi anlaşması konuları, konuşmacılar tarafından katılımcılara sunuldu.


Sendikamız tarafından hazırlanan "AB-Türkiye Gümrük Birliği, AB-Üçüncü Ülkeler Ticari İlişkiler Hakkında Türk Tekstil ve Konfeksiyon Sanayiinin Görüşü" adlı rapor, toplantının ilk günü tüm katılımcılara dağıtıldı.
Toplantının ikinci gününde de söz konusu rapor Dr. Binhan Oğuz Birkan tarafından tebliğ şeklinde forumu oluşturan ülke temsilcilerine sunuldu.
Sunulan raporda şu maddelere dikkat çekildi:
• Türk tekstilinin AB'dekİ önemi,
• Türk tekstilinin maruz kaldığı haksız rekabetten doğan sorunlar,
• Türkiye'nin diğer aday ülkelerden farklılığı ve özel konumu,
• AB'nin yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının otomatik olmamasının getirdiği sorunlar ve bu konudaki çözüm önerileri,
• Türkiye'nin uyguladığı anti damping vergileri ve diğer önlemlerin AB üzerinden yapılan trafik sapması ile geçersizleştirilmesinin getirdiği sorunlar,
• AB'nin, NAFTA örneğinde olduğu gibi, Türkiye ve diğer aday ülkelerin haklanın ve önceliklerini gözetecek tedbirlere ve politikalara yönelmesinin gerekliliği,
• Tüm çözümsüz kalan ve AB tarafından üzerinde gerektiği gibi durulmayan bu sorunların istihdama etkisi.


Forumdan önemli notlar
• Pan Avrupa-Akdeniz politikaları çerçevesinde menşe kümülasyonunun Toledo'da kabul edilmesi Türkiye'nin Tunus, Fas gibi ülkelere dolaylı ihracatında maruz kaldığı telafi edici vergileri ortadan kaldıracaktır, kümülasyonun gerçekleşmesi son derece olumludur.
• Lakin'e sunduğumuz, Kuzey Afrika ülkeleri ile STA yapabilmemiz için söz konusu ülkelerin Euratex üyeleri nezdinde girişimde bulunmaları önerimiz olumlu karşılanmıştır. Bu konuda bir yazılı açıklama yapılmasında fayda görülmektedir.
• Sektörde sosyal diyalogun sağlanması amacıyla komisyonun düzenlediği toplantılara gözlemci olarak Türkiye'den işçi sendikalarından ve Euratex kanalı ile giyim sanayicilerinden katılım olduğu öğrenilmiştir. Asıl taraf olan sendikamızın katılımının sağlanmasında büyük yarar olacağı düşünülmektedir.

Tekstilisveren.org.tr     Üyelerimize Duyurular    İrtibat

© 2002 TÜTSİS      -      3tur.com Tasarım