[ , ]    Sayı:288 Aralık 2003

TÜTSİS     Künye     Geçmiş Sayılar

Bu Sayı

 

Editör'den


Güncel

  NARİN: Kimse Çin'in boyunduruğuna girmez

  Sendikamız Başkanı Narin 3 bin dolarlık milli geliri tartışmaya açtı

  Cumhuriyetimizin 80. Yılı için iki poster


 Gündem

  Dahilde işleme izin belgeleri artık ön izinle alınacak

  Tekstilde KDV indirimi için formül aranıyor

  İstanbul ve Ankara'ya moda enstitüsü

  Yeni işçi alana "ucuz" enerji

  Karsu Tekstil, kalite yönetim sistemi ISO 9001: 2000 standardı geçiş çalışmalarını başarıyla tamamladı

  Asgari ücret 303 milyon lira


 Panel

  Çin dengeleri değiştirecek


Görüş

  OĞUZ: TÜRKİYE, AB'NİN ÜYESİ Mİ? YENİ KOMŞUSU MU

  Tarakçıoğlu: Çin için AB'ye baskı yapalım


 Ayın Konusu

  2003 yılı toparlanma yılı oldu

  Oran:Türk hazır giyim sanayiinin 2003 yılı değerlendirmesi ve gelecek için öngörüler

  Kumbaracı: 2004 yılına bakış


 Çalışma Hayatı

  Dr. Engin ÜNSAL: 2003 yılı endüstriyel ilişkilerinin değerlendirilmesi ve kayıtdışı
ekonomi sorunu


 Hukuk

  EMEKLİLİK VE İHBAR TAZMİNATI


 

 ENGLISH

  Summaries in English

Gündem

Avrupa Komisyonu'nun desteğiyle ilki Teşvikiye'deki Sadrazam Sait Paşa Konağı'nda açıldı
İstanbul ve Ankara'ya moda enstitüsü

 

Türkiye, gelecek yıllarda tekstil-konfeksiyon sektörlerinde yoğunlaşacak rekabette, kendi markalarını yaratmak için harekete geçti. Dış Ticaret Müsteşarlığının (DTM) hazırladığı strateji çerçevesinde, ilk aşamada İstanbul'da, daha sonra da Ankara'da birer moda enstitüsü kurulması öngörülüyor. İstanbul'daki moda enstitüsü için, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kullanımında bulunan Teşvikiye'deki Sait Paşa Yalısı, 18 Aralık'ta düzenlenen törenle İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği'ne (İTKİIB) devredildi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de katıldığı devir töreninin ardından İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Moda Enstitüsü'nün açılışı yapıldı. 950 öğrencinin eğitim gördüğü Rüştü Uzel Anadolu Meslek Lisesi, İTKIB Moda Enstitüsü olarak faaliyetini sürdürecek. Entitü tasarımcı ve modacı yetiştirmek, sektörde yer alan firmalara danışmanlık hizmeti vermek, pazar araştırmalan, moda ve bilgi teknolojisinin gelişmesi için araştırmalar yapmak ve bilgi bankacılığı gibi alanlarda sektöre hizmet sunacak.
Açılışta konuşan Çelik, Teşvikiye'nin adının "teşvikten" geldiğini belirterek, iş dünyasını, müteşebbisleri, girişimcileri teşvik etmek gerektiğini söyledi. Çelik, ülkede bürokrasinin genellikle "engel olma, mani olma, taş koyma" gibi bir anlayışı bulunduğuna işaret ederek, Türkiye'de yapılacak bir işte girişimcilerin genellikle mevzuat ve bürokrasiye takıldıklarına dikkat çekti. Türkiye'nin büyük bir girişimci potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Çelik, ülkemizde en revaçta olan iki sektörden birinin bilişim, diğerinin de tekstil olduğunu söyledi. Bakan Çelik, bakanlığının bu iki sektöre de büyük önem verdiğini ifade ederek, bilişim sektöründe dev projeler başlattıklarını, 2004 yılı sonunda 43 bin okulun internet erişiminin sağlanacağını anlattı.
İstanbul Valisi Muammer Güler de, İstanbul'da bir ilkin gerçekleştirildiğini belirterek, artık klasik eğitimin dışında sanayi sektörüyle eğitimin buluştuğu bir eğitime adım atıldığını söyledi.
İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey de İTKİB'le İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün sanayi eğitim işbirliği çerçevesinde İstanbul'da birçok girişimi olduğunu, bunun ülke ekonomisine de büyük katkılar sağladığını kaydetti.
Konuşmalann ardından Bakan Hüseyin Çelik, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in şahitliğinde, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçılan Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Vali Güler, Ömer Balıbey, Sadrazam Sait Paşa Konağı'nın İTKİB'e devredilerek "İTKİB Moda Enstitüsü"nün devir protokolünü imzaladılar. İmza töreninin ardından Moda Enstitüsü'nün açılışı yapılarak, enstitü gezildi. Bakan Çelik, okulda eğitim gören öğrencilere, işlerinin hazır olduğunu belirterek, bu imkanı iyi değerlendirmelerini istedi. 950 öğrencinin eğitim gördüğü Rüştü Uzel Anadolu Meslek Lisesi, İTKİB Moda Enstitüsü olarak faaliyetini sürdürecek.
İstanbul Moda Enstitüsü, AB Komisyonu'ndan sağlanan 10 milyon euro'luk "İstanbul Tekstil Kümesi" projesinin ilk aşamasını oluşturuyor. DTM, Ankara'da da benzer bir moda enstitüsü kurulması için bu yıl AB'ye teklif götürdü. Bu konunun AB'nin 2004 yılına ilişkin mali yardım programı içinde değerlendirilmesi bekleniyor. Ankara'daki moda enstitüsü projesinin uygulanması konusunda, Ankara Giyim Sanayicileri Derneği'nin görevlendirilebileceği belirtiliyor. Türkiye, bu enstitüler aracılığı ile tekstil sektöründeki markalannın sayısını artırmayı, moda oluşturabilecek marka ve firmalar oluşturmayı hedefliyor. Çok taraflı tekstil anlaşması gereği, dünyada 2005 yılında tekstil kotalarının kaldırılacak olması nedeniyle, Çin'in ucuz mallarına karşı rekabette, marka ve modaya bağlı üretimin önemli rol oynayacağı düşünülüyor. Türkiye, firmaların marka oluşturmasına yönelik faaliyetlerini de devlet yardımı vererek destekliyor.

Tekstilisveren.org.tr     Üyelerimize Duyurular    İrtibat

© 2002-2004 TÜTSİS      -      boratur.net