[ , ]    Sayı:277  Ocak 2003

TÜTSİS     Künye     Geçmiş Sayılar

Bu Sayı

Editör'den


 Güncel

   Toplu sözleşmede mutlu son

   Başkan Halit Narin'in TRT-2'deki söyleşisi

   İstanbul yaklaşımı bir yaşında

   Asgari ücrette yüzde 22 artış


 Beklentiler

   2002'nin değerlendirilmesi ve 2003 yılından beklentiler

   2002 yılı kâr yılı değil, ar yılı olmuştur

   Ekonomik büyüme 2003 yılında da sürdürülebilir mi?


 Göstergeler

   2003 yılı çalışma hayatı göstergeleri

   Yeni kıdem tazminatı


 Araştırma

   İplik üreticisi, düşük fiyatlı ithal mallarla savaşıyor!


 Hukuk

   Prof. Dr, Tankut Centel

Güncel

Toplu sözleşme görüşmelerinde mutlu son

Öz İplik-İş Başkanı Yusuf Engin ile Sendikamız Başanı Halit Narin sözleşmeyi imzalarken

 

Sendikamızın üyeleri adına 3 işçi sendikası ile ayrı ayrı yürüttüğü XIX. Donem Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri tarafların anlaşması ile sonuçlanmış ve yeni dönem grup sözleşmeleri imzalanarak, 1.9.2002 tarihinden geçerli olmak üzere, 2 yıllık süre ile yürürlüğe konulmuştur.
Ekonomik krizin hüküm sürdüğü böyle bir ortamda grev kararlan ile gerilen işçi-işveren ilişkileri, sözleşmelerin bağıtlanması ile rahatlamıştır.
Yaklaşık 3-5 aydan beri devam eden toplu sözleşme görüşmeleri nihayet mutlu sonla noktalanmış, Türk-İş'e bağlı Türkiye Tekstil Örme ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF) ile 21 Aralık 2002, Hak-İş'e bağh Tüm Dokuma, İplik, Trikotaj ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası (Öz İplik-İş) ile 24 Aralık 2002 ve DİSK'e bağlı Tekstil işçileri Sendikası (Tekstil) ile de 26 Aralık 2002 tarihlerinde yeni sözleşmeler imzalanmıştır.

 

Tekstil işçileri Sendikası Başkanı Süleyman Çelebi ve ikinci Başkan Ali Yılmaz ile Sendikamız Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Oğuz ve Sendikamız Genel Sekreteri Metin Emiroğlu sözleşmeyi imzalarken


Böylece taraflar, uzun ve çetin geçen müzakerelerden sonra, sendikamıza üye 112 firmaya bağlı toplam 137 işyeri ve bu işyerlerinde çalışan yaklaşık 35 bin işçiyi kapsayacak yeni dönern grup toplu iş sözleşmelerini bağlamışlardır.
Tekstil sektörünün çeşitli sorunlarla karşı karşıya bulunduğu, ekonomik darboğazdan geçtiği ve rekabet şartlarında zorlandığı bir dönemde bağıtlanan bu sözleşmeler, sektörümüz açısından büyük önem taşımaktadır.
Sektörün içinde bulunduğu bu sıkıntılı ortamda taraflar, yoğun bir çaba harcayarak ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmayarak uyuşmazlıkları ortadan kaldırmışlar ve olumlu sonuca ulaşmışlardır. Bu suretle, işyerlerimizde grev uygulamalarına fırsat verilmemiş ve çalışma barışının korunması sağlanmıştır.
Yeni dönem grup toplu iş sözleşmeleri ile;
• 31.8.2002 tarihinde işyerinde çalışmakta olup, sözleşmenin imzası tarihinde hizmet akdi devam eden üyelerin 31.8.2002 tarihinde almakta oldukları brüt ücretleri üzerine, 01.09.2002 tarihinden başlayarak,
2002 Eylül ayı için yüzde 3, 2002 Ekim ayı için yüzde 2, 2002 Kasım ayı için yüzde 3, 2002 Aralık ayı için yüzde 2, 2003 Ocak ayı için yüzde 3, 2003 Şubat ayı için yüzde 2 oranlarında zam yapılacaktır.
• 01.03-2003 tarihinden başlayarak sözleşmenin bitim tarihine kadar olan dönemde, üyelerin aylık brüt ücretleri üzerine, her ay için, bir önceki ay gerçekleşecek DİE Kentsel Yerler Tüketici Fiyatları Genel Endeksi aylık artış oranı kadar zarn yapılacak, ancak bu zam oranlan aylık yüzde 2'yi aşmayacaktır.
• Nakdi sosyal yardımların para miktarları, ücret zamlarının uygulama tarihleri ve oranları itibariyle artırılmak suretiyle belirlenecektir.
• 1.1.2003 ila 30.9.2003 tarihleri arasındaki dönemde fazla mesai ücretlerinin yasal sınırlar içinde ödenmesi kararlaştırılmıştır.
• Esnek çalışma konusunda, toplu sözleşme maddelerinde bazı yeni düzenlemeler yapılmıştır.
• Diğer hususlarda, süresi sona eren grup toplu iş sözleşmelerindeki hükümler ve esaslar aynen korunmuştur.
Bilindiği gibi XIX. Dönem Grup Toplu tş Sözleşmesi görüşmelerinin olumlu sonuçlanmaması duaımunda, TEKSİF'in daha önce almış bulunduğu grev uygulama karan uyarınca, 23.12,2002 tarihinde 23 işletme ve işyerinde, 6.1.2003 tarihinde de 37 işletme ve işyerinde grevler fiilen başlayacak idi. Anlaşma sağlanarak sözleşmenin imzalanması ile Grev Uygulama Karan da yürürlükten kaldırılmıştır.
Yeni dönem grup toplu iş sözleşmelerinin tüm üyelerimize, işçilerimize, sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.

Tekstilisveren.org.tr     Üyelerimize Duyurular    İrtibat

© 2002-2003 TÜTSİS      -      boratur.net