Aksa, Bossa iş birliği ile akrilik elyaftan denim kumaş

18-07-2019

Aksa Akrilik ve Bossa el ele verdi, tekstil sektörü için bir ilk gerçekleşti: Sendikamızın iki üye firması, akrilik elyaftan denim kumaş üretti. Bu sürecin nasıl geliştiğini ve yeni kumaşın özelliklerini Aksa’nın alt markası Acryluna’nun Pazarlama ve Satış Direktörü Serhan Belener ile Bossa Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Besim Özek’ten dinledik.

Denim, hayatımıza girdiği günden bu yana pamuklu bir ürün. Ancak tekstilin iki büyük Türk markası Aksa ve Bossa’nın Ar-Ge merkezlerinin ortak çalışması ile şimdi denimde farklı bir malzeme ile tanışmanın vakti. İki firmanın iş birliği ile ortaya akrilik elyaftan üretilmiş denim kumaş çıktı. İki firmanın yetkilileri, yeni kumaşın özellikte antibakteriyel özellikleri sayesinde öne çıkacağını, yazın serin, kışın sıcak tutma özelliklerinin de denim kumaşa yeni avantajlar kazandırdığını söylüyor. Konu ile ilgili daha fazla bilgi ise görüşlerine başvurduğumuz Bossa’nın Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Besim Özek ile Aksa’nın alt markası Acryluna’nun Pazarlama ve Satış Direktörü Serhan Belener’den geliyor.

Bossa Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Besim Özek
Denim ilk ortaya çıkışından bu yana pamuklu bir ürün. Bu alanda yeni bir arayışa, çalışmaya gitmenize giden neden ne oldu?
Denim, dünyada pamuğu en fazla kullanan sektördür. Dünyada üretilen 26 milyon ton pamuğunun yüzde 18’i denim sektöründe kullanılmaktadır. Ancak gelişen moda ve market ihtiyaçları nedeni ile denim sektörü ‘Man Made Fibers’ın performans özelliklerinden yararlanabilmek için polyester, viskon, tensel ile uzun zamandır çalışmalar yapmaktaydı. Akrilik elyafın avantajları bilinmekteydi. Aksa ile çalışarak akriliğin performansını denimde maksimize etmeye karar verdik ve bu ürünü geliştirdik.
Nedir yeni kumaşı şimdiye kadar üretilen denim kumaşlardan farklı kılan? Kotta, neden pamuklu yerine akrilik elyafı tercih edelim? Artı avantajlar getiriyor mu?
Akrilik elyaf gerek tuşesi, gerek termal performansı, gerek antibakteriyel özellikleri ile denime çok farklı açılımlar katmıştır. Akrilik elyafın ısıl transfer değerleri pamuk, polyester, viskon gibi elyaflara göre çok daha iyidir. Akrilikli denim pantolon, kullanıcıları, yazın serin, kışın sıcak tutacağı gibi yumuşak tuşesi ile giyim konforu sağlayacaktır. Son olarak akrilik elyaf, kötü koku oluşumuna sebep olan bakterilerin meydana gelmesini önleyen yapısı sayesinde böyle bir soruna yol açmayacağından, denim pantolonunuzun daha az yıkanması sağlayacaktır.
Bu iş birliği nasıl gündeme geldi?
Bossa ve Aksa’nın Ar-Ge merkezlerinin beraber çalışması sonucunda, mevcut kullandığımız akrilik elyafın performansını daha da geliştirdik. Deneme ve geliştirme süreci altı ay kadar sürdü, neticede istediğimiz sonuca ulaştık.
Yeni kumaş, alıcıya pamuklu denime göre fiyat avantajı sağlayacak mı?
Akrilik elyaf pamuğa göre daha pahalı olduğu için pamuklu denimden daha ucuz olmayacaktır. Ancak giyim konforu ve performans özellikleri ile çok büyük katkı sağlayacağı muhakkaktır.
Yurt dışından tepki geldi mi, ön sipariş aldınız mı?
Yeni koleksiyonumuzda Aksa akrilik elyaflı kumaşlarımızı tanıtmaya başladık. Bossa zaten ihracat ağırlıklı üretim yapan bir firmadır. Olumlu dönüşler hatta reel siparişler olmaya başladı 2019’un ikinci yarısında ve 2020’de artarak büyüyeceğini öngörüyoruz.
Bu yeni kumaşı özellikle hangi ülkelere ihraç etmeyi düşünüyorsunuz?
Almanya, İskandinav ülkeleri, ABD ve Hollanda başta olmak üzere tüm ihracat pazarlarımızda büyük talep göreceğine inanıyoruz.

Acyrluna Pazarlama ve Satış Direktörü Serhan Belener
Bu iş birliği nasıl ortaya çıktı, neler yaşandı?
Bu işbirliği, hem Aksa Akrilik’in, hem de Bossa’nın Ar-Ge’ye verdiği önemin sonucunda ortaya çıktı. Biz, kendi teknolojimizle geliştirdiğimiz yenilikçi ürünlerle Türkiye ekonomisine katma değer yaratmaya çalışan, inovatif ürünler konusunda ülkemizin değerli şirketleriyle işbirliği yapmaktan mutluluk duyan bir şirketiz. Bossa’nın da bizimle aynı doğrultuda bakan bir şirket olması iki tarafın da güçlerini birleştirmesini sağladı. Yaklaşık altı ay süren Ar-Ge çalışması sonucunda da birlikte denim sektörü için kullanıcılara büyük avantajlar sağlayacak yeni bir kumaş geliştirdik.
Yeni kumaşın avantajları ve özellikleri nelerdir?
Akrilik elyafın denim kumaşlarda kullanılması birçok avantaj getiriyor. Ürünün yumuşaklığı kullanıcı için son derece rahat ve konforlu bir kullanım sağlıyor. Bakteri üremesini önleyen yapısı da üründe kötü koku oluşumunun önüne geçiyor. Isıyı az iletme özelliğinden dolayı yazın serin, kışın sıcak tutma özelliklerine sahip. Tüylenme yapmayan bir kumaş olduğu için tasarımcılara yeni alanlar açma potansiyeline de sahip.
Akrilik elyafın başka/yeni kullanım alanları neler olabilir? Yolda yeni sürprizler var mı?
Akrilik elyaf, giyimden ev tekstiline, dış mekân kullanımından endüstriyel kullanıma kadar çok farklı alanlarda kullanılan bir ürün. Biz de Aksa Akrilik olarak, akrilik elyaf için sürdürülebilir, kârlı, yeni kullanım alanları yaratmak vizyonuyla çalışmalarımızı durmadan sürdürüyoruz. Bu hedefi gerçekleştirirken de akrilik elyafın kullanımın az olduğu sektörlere odaklanıyoruz. Aynı zamanda çalışmalarımızı Türkiye ve dünyadan önemli stratejik ortaklarla birlikte yürütüyoruz.
Mevcut çalışmalarımıza akrilik elyafın yeni bir kullanım alanı olan sentetik saç sektöründe gerçekleştirdiğimiz ürün geliştirmeleri örnek gösterebiliriz. Bu sektörde oluşturulan iş birliklerimizin daha da büyümesini hedefliyoruz.
Akrilik elyafın kullanımının rakip elyaflara göre az olduğu ev tekstili sektöründe de iyileştirilmiş aşınma dayanımı ve bakteri oluşumunu önleyen ürünlerimiz sayesinde nevresimden döşemeliğe birçok ürüne değer katacağımıza inanıyoruz.
Acryluna markamıza ait tüm bu çalışmalarımızı büyük bir tekstil ülkesi olan Türkiye’nin çok önemli markalarıyla iş birliği içerisinde yürütmeye devam ediyoruz.
Dünyada yaşanan ticaret savaşları bize yansıyor mu? Siz dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi olarak durumu nasıl tecrübe ediyorsunuz?
Ekonomik açıdan dünyada ve Türkiye’de belirsizliklerle dolu zor bir yıl geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Seçimler, Türkiye-ABD arasındaki ekonomik politika belirsizlikleri, Ortadoğu’yla ilişkiler ve ambargolar, ekonomimizin seyrini sürekli olarak değiştiriyor.
Sektörümüz açısından bakacak olursak ise piyasadaki nakit sıkışıklığı ve 2018 yılının ağustos ayında artan dolar kuruna bağlı olarak ham madde fiyatlarındaki aşırı yükselme tüm sektörü etkiledi. Ancak bu yılın başlarında tablo yavaş yavaş değişmeye başladı ve akrilik elyaf talebindeki olumlu gelişmelere paralel olarak, ağustos ayında düşürdüğümüz kapasite oranımızı tekrardan sektör ortalama seviyelerine yükselttik.
Dünya pazarlarında ve Türkiye’de yaşanan bütün ekonomik zorluklara rağmen, Aksa 2018 yılını yüzde 46 seviyesine ulaşan başarılı bir ihracat oranıyla kapattı. 2019 yılında da benzer bir senaryo yaşanacağına inanıyorum.

Yeni ürün: Armora
Ar-Ge merkezinizde üzerinde çalıştığınız yeni ürünler hakkında bilgi alabilir miyiz?
Ar-Ge merkezimizde hali hazırda 27 adet yenilikçi ve nitelikli Ar-Ge projesi yürütüyoruz. Buradaki çalışmalarımızdan elde ettiğimiz teknoloji bilgisiyle yeni iş alanları üzerinde çalışıyoruz.
Yüksek derecede güç tutuşurluk özelliğine sahip olan modakrilik ürünümüz Armora üzerinde, 2018 yılında endüstriyel ölçekte denemeler yaptık; ürün çeşitlilikleri üzerine çalıştık, müşterilerimize ürün sertifikasyonu için numuneler tedarik ettik ve farklı kullanım alanlarına yönelik ürün şartlarını belirledik. 2019 yılında da satışa başlamayı hedefliyoruz. İç giyim ve performans spor ürünlerinde kullanılmak üzere, Acryluna’nın termal konfor özelliklerinin belgelendirilmesiyle ilgili laboratuvar çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünyanın sayılı firmalarıyla performans testleri gerçekleştirdik; ürünümüz hem sıcak hem de soğuk havada konforlu bir kullanım sağlıyor. Bu özellikleri sayesinde büyük markaların koleksiyonlarında yer bulacağına inanıyoruz. Acrylusion, filament ipliğin ipeksi yumuşaklığı ve tuşesinden dolayı, özellikle dokuma halı sektöründe ilgi gördü ve bazı müşterilerimiz koleksiyonlarında Acrylusion ile üretilen halıları piyasaya sundu. Acrylusion’la dokunan halıların, Amerika yanmazlık testlerinde normal akrilik halılardan daha başarılı olması nedeniyle, Amerika pazarı için çalışmalar başlattık. Triko sektöründeki çalışmalarımız da iyi yönde ilerliyor. Yaptığımız denemelerde gerek tuşe gerekse pilling (tüylenme) özelliklerimiz sayesinde müşterilerimizden olumlu geri dönüşler alıyoruz.
Yaptığımız geliştirmeler ve yatırımlarla, faaliyetlerimizin çevreye ve ekolojik yaşama pozitif izler bırakması için çabalıyoruz. Bu sorumluluk ve sürdürülebilir üretim bilinciyle, geri dönüştürülmüş akrilik elyaf markamız olan Acrycycle’ı RCS (Recycled Claim Standards) belgesi ile pazara sunduk. Ayrıca, LCA (Yaşam Döngüsü Analizi) çalışmalarımız kısa süre içinde sonlanacak. Henüz onaylanmamış ilk sonuçlar gösteriyor ki; rakiplerimize göre oldukça iyi değerlere sahibiz.


Diğer Haberler