İşbir Sentetik Dokuma: Dünyada bir numaralı üretici olma hedefindeyiz

22-01-2021

İşbir Holding, bünyesindeki İşbir Sentetik ile yeni yatırımlarla üretim kapasitesini artırmanın yanı sıra, ürünlerinin ardında daha az karbon izi bırakılmasını sağlayarak pazarda farklılaşmayı, farkındalığı artırmayı ve daha çevreci ambalaj ürünleri üretmeyi hedefliyor. Firmanın güneş enerjisine yönelik yatırımları da artarak sürüyor.

Son dönemde Hindistan’a yaptıkları yatırımlarla gündeme gelen İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş., üretimden satış rakamlarıyla ‘İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2019’ araştırmasında 19’uncu sırada yer aldı. İşbir’in, Türkiye ikinci 500 büyük sanayi kuruluşları arasında yer almasının kendileri için mutluluk ve gurur verici olduğunu söyleyen İşbir Holding CEO’su Metin Gültepe “İşbir olarak hedefimiz her yıl önümüzdeki basamakları hızlı ve istikrarlı bir şekilde tırmanıp, kendimizi üst sıralarda konumlandırmaktır. Tüm çabalarımızı bu stratejik ana hedefe odaklanarak planlıyoruz” dedi.
Her şeyin çok hızlı değiştiği, öngörülerin zayıfladığı günümüz şartlarında, adaptasyon ve elastikiyet kabiliyetleri yüksek şirketlerin hayatlarına sorunsuz bir şekilde devam edebileceklerine dikkat çeken Gültepe, “Bu yeni duruma en hızlı reaksiyonu verip uyum sağlayanlar yani kısacası vizyonu geniş, kabiliyeti yüksek seviyede olan şirketlerin hayatta kalabileceği bir dönemin içindeyiz. Sürekli gelişim ve yenilikçi anlayışla beslenen yatırımlarımız ve vizyon sahibi çalışanlarımızla sektörümüzde dünyada bir numaralı üretici olma hedefindeyiz” diye konuştu.
Emek yoğun bir sektörde faaliyet gösteren bir firma olarak, emek ücretlerinin görece düşük olduğu ülkelerle yıllardır yoğun ve acımasız bir rekabet içerisinde olduklarını belirten Gültepe, “Salt istihdam artırıcı büyüme stratejilerinin yaratacağı marjinal faydaların, şirketlerin devamlılığı için yeterli olacağına inanmıyoruz. Bu bağlamda hedefimiz, emek yoğun bir ürünü teknoloji yoğun bir ürüne çevirerek rekabet avantajı elde edip, pazardaki etkinliğimizi ve karlılığımızı artırmaktır” dedi.
Bu hedef doğrultusunda 2018 yılında devlet tarafından akredite olmuş, sektöründeki ilk Ar-Ge merkezini hayata geçiren İşbir, bu merkezle önemli projelere imza attı. Ar-Ge merkezinde hem İşbir Sentetik firmasının ihtiyaçları hem de İşbir Grubu’nun diğer şirketleri için maliyet düşürücü ve inovatif çalışmalar sürdürülüyor.

“Daha önce hiç test edilmemiş bir dönem geçirdik”
Pandeminin tüm dünyada etkisinin yoğun şekilde hissedildiği 2020 yılında İşbir Sentetik, koronavirüsle mücadele kapsamında İşbir Mask yatırımını da hayata geçirdi.
“Kuruluş amaçlarında milli bilinç ve sosyal sorumluluk gibi önemli değerler bulunan İşbir’in, yerli bir firma olarak, pandemi döneminin en önemli dar boğazlarından maske ihtiyacının karşılanmasına yönelik bir çalışma içine girmemesi beklenemezdi” diyen Gültepe, zor şartlar altında maske üretim yatırımını hayata geçirdiklerini ve hizmet verdikleri sektörlerde müşterilerinin kaliteli ve güvenilir maske ihtiyaçlarını karşılamaya devam ettiklerini ifade etti.
Emek yoğun üretim sektöründe faaliyet gösteren global bir firma olarak pandeminin, hem çevresel hem de iç dinamiklerinden fazlasıyla etkilendiklerini belirten Gültepe, bu süreçte yaşadıklarını şöyle anlattı: “Yurt dışı yatırımlarımızdan Hindistan’daki üretim tesisimizin üretimine, ülke boyunca ilan edilen kapanmalar nedeniyle uzunca bir süre ara vermek durumunda kaldık. Yine Avrupa’daki perakende zincirinin, kapanmalar nedeniyle kopması sonucu, ortada talebi kalmayan halı pazarı için ürettiğimiz halı taban üretimine zorunlu olarak ara verdik. Bununla birlikte, tedarik zincir noktalarındaki zorunlu değişikliklerden dolayı yoğun rekabet halinde olduğumuz Güneydoğu Asya ülkelerinden bize doğru artarak kayan Big Bag talebini, yüksek üretim kabiliyetimizle karşılamaya çalıştık. Bu şartlar altında mevcut ve potansiyel müşterilerimize güvenilir ve sürdürülebilir bir tedarik seçeneği olmaya devam ettik. Sonraları mobilitenin sınırlanmasıyla durağanlaşan ve azalan ticari faaliyetler nedeniyle düşüşe geçen genel talep seviyesi, bir önceki dönemde aşırı tetiklenmiş talep seviyesini dengeye getirdi. Kısacası öngörülmesi zor, fazlasıyla gel-git’lerin yaşandığı daha önce hiç test edilmemiş bir dönemi geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. Portföy çeşitliliği ve derinliğimizle bu aşırı oynak, kararsız pazar dinamiklerini dengelemede başarılı olarak ihracatımızı artırdık.”
İşbir Sentetik’i bünyesinde bulunduran İşbir Holding’in, güneş enerjisi yatırımları da son yıllarda ivme kazandı. Bu kapsamda İşbir Sentetik ile Güneş Enerji Santrali (GES) 2020 projesinin birinci kısmı ‘Temiz Çevre Sürdürülebilir Gelecek’ mottosuyla hayata geçirildi. İkinci kısım çalışmaları bitirilen projenin tamamı, 2020 sonu itibariyle devreye alındı. Bu proje, toplam 10 megawatt’lık kurulu kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük çatı üstü GES projelerinden.
Gültepe bu projeyle ilgili, “Temiz ve tükenmeyen enerji kullanım seçenekleriyle, ürünlerimizin ardında daha az karbon izi bırakmasını sağlayarak pazarımızda farklılaşmak, farkındalığı artırmak ve daha çevreci ambalaj ürünleri üretmek en önemli hedefimiz” diye konuştu.
Büyümeyi hedefleyen şirket yöneticilerine genel kabul görmüş, popüler büyüme reçete ve modelleri yerine, kendi iç dinamiklerine uygun yenilikçi ve milli modellere yönelmelerini öğütleyen Gültepe, “Kendi büyüme modellerini yaratmalarını, katılımcı yönetim ve egolarından kurtulmuş anlayışla, dinlemeyi ve çalışanlarına değer verebilmeyi becerebilen yöneticiler olmalarını tavsiye ederim” dedi.


Diğer Haberler

.

17-07-2020

26-11-2020

.

01-01-2024