SLCP, Türk paydaşlarıyla buluştu!

06-05-2024

The Social & Labor Convergence Program (SLCP), Türk tekstil sektöründeki paydaşlarla ikinci yıl üst üste bir araya gelerek önemli bir adım attı. 

2024 yılı SLCP’nin Tesis Eğitimleri’nin ilki, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) ev sahipliğinde 17 Nisan 2024’te gerçekleşti ve katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Eğitim, TTSİS Genel Sekreteri Başar Ay’ın açılış konuşmasıyla başladı. Sektör temsilcileri ve konuşmacılar, eğitimin her aşamasına büyük bir heyecan ve ilgiyle katıldı.

Konuşmacılar arasında Inditex Sosyal Sürdürülebilirlik Müdürü Yüksel Sendan, PVH Kurumsal Sorumluluk Müdürü Yusra El Esir, İTKİB Devlet Yardımları Şubesi Şefi Gülseren Karabacı, Taypa Sürdürülebilirlik Kıdemli Uzmanı Şeyma Kuyumcuoğlu, LRQA Türkiye Operasyon Müdürü Bilgehan Anıl, Leadership & Sustainability Türkiye Ülke Müdürü Ceyhun Yalçın, Open Supply Hub Paydaş İletişim Müdürü İrem Yanpar Coşdan, SLCP Support Manager Sevinç Aktaş İlgün ve SLCP Türkiye Temsilcisi Ceren Karpuz yer aldı.

Tam gün süren eğitim; SLCP süreci ve sistemi tanıtımıyla başladı, Veri Toplama Aracı’nın derinlemesine incelenmesiyle tamamlandı. Tesisler, değerlendirme sürecini, zaman çizelgesini öğrendi; Gateway ve Akredite Hizmet Kuruluşu platformlarında gezinmek için ipuçları edindi. Oturumlar boyunca soruların içeriği, ipuçları ve sık yapılan hatalardan kaçınma stratejileri gibi konularda derinlemesine rehberlik sağlandı. Etkileşimli alıştırmalar, kısa testler ve deneyimli konuk konuşmacılar da oturumların vazgeçilmez unsurları arasında yer aldı. Inditex Sosyal Sürdürülebilirlik Müdürü Yüksel Sendan, PVH Kurumsal Sorumluluk Müdürü Yusra El Esir, SLCP sürecinde marka deneyimlerini, kazanımlarını ve beklentilerini paylaştı. İTKİB Devlet Yardımları Şubesi Şefi Gülseren Karabacı Higg FSLM/SLCP doğrulamaların Pazara Giriş Belgesi desteği kapsamında olduğunu, şimdiye kadar 46 firmanın destek başvurularının sonuçlandırıldığını belirtti. 

SLCP hakkında

The Social & Labor Convergence Program (SLCP), tesislerdeki sosyal uygunluk denetimlerinin sayısını azaltarak küresel tedarik zincirlerinde sosyal ve çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda, hazır giyim, ev tekstili ve ayakkabı endüstrisindeki kilit paydaşlarla birlikte, bir tesisin birden fazla müşteriyle paylaşabileceği verilerini toplamak için bir araç ve sistem oluşturuldu. Inditex, PVH, H&M, Nike, Puma, C&A, GAP ve Target gibi 80’den fazla marka ve perakendeci, SLCP veri toplama aracını benimsemiş durumda. SLCP’yi kabul eden markalar listesi her geçen gün artıyor. Bu sayede, denetim yorgunluğunu azaltmak, verileri karşılaştırma imkânı sağlamak ve kaynakları iyileştirme programlarında kullanmak mümkün hale geldi.

 SLCP’nin genişlemesi

2019’daki lansmanından bu yana hızla büyüyen SLCP, şu anda 62 ülke ve bölgede faaliyet gösteriyor. Dünya çapında SLCP’ye kaydolan tesis sayısı 13 bini aştı. 2020 yılında, dünya genelinde bin 500, 2021 yılında 4 bin 500, 2022 yılında 7 bin 200, 2023 yılında ise 9 bin 200 tesis SLCP doğrulama sürecini tamamladı. Bu veriler doğrultusunda 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 27’lik büyüme gerçekleşti. Türkiye özelinde verilere bakıldığında istikrarlı büyüme gözlemlenebiliyor. Şimdiye kadar Türkiye’de bin 300’den fazla tesis SLCP’ye kaydoldu; 2021’de 570 tesis, 2022 yılında 826 tesis, 2023 yılında ise bin 28 tesis doğrulama sürecini tamamladı. Halihazırda 80’den fazla marka ve standart sahibi SLCP verilerini kabul ediyor. SLCP’yi kabul eden tesisler, uygulamaya başladıktan sonra geçirdikleri denetim sayısının ve denetimlere harcanan sürenin önemli ölçüde azaldığını, yeni alıcılarla (markalarla) çalışmaya başlamalarının kolaylaştığını bildiriyor.


Diğer Haberler