2023 yılı asgari ücreti belirlendi

05-01-2023

Ücretli kesimin merakla beklediği 2023 yılı asgari ücreti, 22 Aralık günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyuruldu. Yapılan zamla birlikte asgari ücret, 2022’nin Temmuz ayına göre yüzde 54,66, Ocak ayına göreyse yüzde 100 artmış oldu.
2023 yılı asgari ücreti, aylık brüt 10 bin 008 TL, net ise 8 bin 506,8 TL olarak belirlendi. 2022 yılında asgari ücrete Ocak ayında yapılan yüzde 50 zammın ardından Temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 29,32 oranında ikinci bir zam daha yapıldı. Böylece asgari ücret, 2023 yılında, 2022’nin Temmuz ayına göre yüzde 54,66, Ocak ayına göre yüzde 100 artırılmış oldu.

Geçen yıl tüm çalışanların ücret gelirlerinin asgari ücret kadar olan kısmından gelir ve damga vergisi alınmaması kararı bu sene de devam edecek. Ayrıca, 2022 senesinde 100 TL olarak verilen işveren desteği, 2023 yılı için 250 TL’ye çıkarıldı.

Çalışma hayatının üçlü sac ayağı olan işçi, işveren ve devletin ortak mutabakatıyla belirlenen 2022 yılı asgari ücreti için Asgari Ücret Tespit Komisyonu açılış toplantısı 7 Aralık’ta, ikinci toplantı 14 Aralık’ta, üçüncü toplantısı da 20 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı evsahipliğinde gerçekleşti. TİSK, Türk-İş ve Kamu temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bu yıl ilk kez dört yerine üç toplantı yaparak asgari ücreti belirledi.

Artışı Cumhurbaşkanı duyurdu
İstihdamın korunması ve üretimin devamlılığı açısından önemli bir gösterge oluşturan asgari ücret, 22 Aralık 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında ülkemiz ve milletimiz için en doğru, en hakkaniyetli ve en sürdürülebilir sonucun ortaya çıkmasını sağlamak istidiklerini, ne emekçilerin haklarının yenmesine ne de işverenlerin üzerine altından kalkamayacağı bir yükün bindirilerek istihdamın zarar görmesine müsaade edeceklerini belirtti.

Devlet, işçi, işveren ayrımına karşı olduklarını her fırsatta ifade eden TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol’da, burada bir aile felsefesi olduğunu belirtti. Bazen anlaşmazlıklar çıksa da günün sonunda esas olanın birlik beraberlik olduğuna inandıklarını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’de asgari ücret, ücretlerin yaklaşık yüzde 37’sini oluşturduğunu ve bununla sınırlı kalmayıp tüm ücretleri yapılarını düzenlediğini belirterek açıklanan bu rakamın tüm çalışanları yeni bir ücret skalasına ulaştıracağını dile getirdi.


Diğer Haberler